Graf van Jan (Victor) Nicolas Reubsaet

(Aliassen: Duce de Camposelice en Vicomte de 'Estembourg de Bloemendaal)

In het west Franse plaatsje Pennedepie, aan de kust van NormandiŽ bevindt zich op een hoger gelegen stuk van de begraafplaats achter de kerk een tombe. Deze ziet eruit als een kapel en is opgetrokken uit plaatselijk krijtsteen met pilaren van rose graniet. De totale hoogte bedraagt ongeveer zes meter.
Boven op het dak bevindt zich een soort klokketorentje waarop vermoedelijk nog een ornament heeft gestaan. Voor de ingang is er een rijk versierde dubbele poort. Een combinatie van smeedijzer en bronzen elementen. De bronzen harpen met palmtakken verwijzen naar de muzikale cariťre van de overledene. De bovenkant van beide poorten heeft de gekroonde initiale DC die staan voor Duce Camposelice. De ingang boven de poort toont een versierde boog met in het midden een wapenschild gekroond met een helm en geflankeerd door twee mannelijke figuren. Op het wapenschild bevindt zich de afbeeldingen van drie naar links gerichte leeuwen met daaronder drie bollen. Rechts daaronder een zwaard en links een helm. Onder het wapen een bannier met de tekst "Je Veux" (Ik wil). Mogelijk dat hij hiermee heeft willen verwijzen naar zijn verlangen naar adeldom hetgeen hij feitelijk nooit heeft bereikt. Links van het schild staat de tekst "Famillie" en rechts van het schild de tekst "de Camposelice". De bovenkant naar het dak toe is versierd met een trans van zestien zuiltjes. De zijkanten en de achterkant zijn voorzien van een raamopening. De ijzeren kozijnen staan nu los in de grafruimte en doen vermoeden dat deze glaswerk hebben bevat. Rondom het monument staat een hekwerk dat dezelfde harpen en palmtakken bevat als in de dubbele poort.
Het monument was oorspronkelijk aan de binnenzijde rondom langs de wanden bekleed met witte marmeren platen, waarvan nog een deel aanwezig is. De grafzerk stond waarschijnlijk dwars in de grafruimte op een verhoging van rose marmer. Naar de zerk toe zijn er twee marmeren traptreden.
Niets wijst er op dat hier meer dan een persoon is bijgezet. Ook is niet duidelijk wie er sinds 1887 voor het onderhoud heeft gezorgd. Het is heel aannnemelijk dat sinds het bijzetten van Jan Nicolas Reubsaet er geen of nauwelijks onderhoud is gepleegd.
Het graf is naar verluid, in opdracht van Isabelle Eugenie Boyer gebouwd.
Jan Nicolas en Isabelle Eugenie bezaten een kasteelachtig landhuis in de buurt ven Pennedepie, Manoir de Blosseville. Dit verklaart de locatie van de graftombe.

De restanten van het kasteel de Blosseville staan er nog. Op het landgoed is nu een luxe hotel-restaurant gebouwd.

Torentje boven op het dak.

Het interieur.

Het monogram DC is ook
terug te vinden op de poort

Poort

Afbeeldingen van de grafkapel.

   foto's © 2011, Annelijn Reubsaet