Klik in het blauwe kader voor een detail van de kaart.
De Lahrhof
Op de gevel van het westelijk deel staat het jaartal 1760, maar het goed is zeer veel ouder, hoe oud weten we niet. Het was een leengoed afhankelijk van de heer van Born en stamt waarschijnlijk uit de middeleeuwen. De oudste vermelding die we thans nog kennen is van 1460. De administratie van de Bornse leengoederen is in de loop der geschiedenis verloren gegaan, zodat we nooit meer de oorsprong zullen kennen.
De hoeve was in de 16e eeuw in handen van de familie Behr van Lahr, die onderling vele processen voerde over het bezit van de hoeve, tot in de destijds hoogste instantie, het rijkskamergerecht in Speyer. Uiteindelijk komt de Lahrhof in eigendom van de familie Houtappel uit Maastrich. Zij verkopen het geheel in 1889 aan Charles de Limpens van kasteel Doenrade. Hij vermaakt Lahrhof per testament in 1893 aan de Weldadige Stichting Jan de Limpens, die nu nog altijd eigenaar is van het complex.
De beide helften waren steeds verpacht. Ook over de pachtersfamilies (bijvoorbeeld Kamps, Ruers, Reubsaet, Banens, Frijns, Damoiseaux, Eussen, Renckens, Giesen, Schiffeleers, en sinds 1869 tot op heden de familie Vroemen) is het nodige beschreven.
Haagsittardhof
De naam van een zeer oude pachthoeve in het oosten van Sittard.
De boerderij heeft ook de huidige wijk Haagsittard-Park haar naam gegeven. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat Haagsittard vroeger een klein dorpje was. De oudste vermelding van Haagsittard is uit het jaar 1144. Op 23 februari 1270 schenkt Jutta van Ravensberg, vrouwe van Sittard, haar eigendom te Haagsittard aan de Munsterkerk te Aken.
De nederzetting schrompelde in de loop van haar bestaan ineen tot een boerderij die tot in onze tijd is blijven bestaan.
Momenteel heeft de hoeve geen boerderijfunctie meer.