Wimke & Ankie Reubsaet

Wimke en Ankie Reubsaet waren de kinderen van Col Reubsaet en Lenie Reubsaet-Beckers. Het echtpaar kreeg laat kinderen, ze waren beide 32 toen op 20 december 1950 hun eerste kind Wimke werd geboren. Op 28 juli 1952 kwam daar een meisje bij, Ankie.
In het voorjaar van 1954 kwam daar nog een derde kind bij Elsje. Col was het zesde kind van de aannemer Willem Hubertus Reubsaet die in 1909 samen met zijn vrouw Anna Alofs van Elsloo naar Heerlen vertrok. Deze Willem Hubertus Reubsaet is bekend als de aannemer die o.a. de Bernardinuskapel aan de Akerstraat in Heerlen heeft gebouwd.

Op 15 april 1954 verloor het echtpaar door een tragisch ongeval hun beide oudste kinderen. De familie woonde in die tijd in de Hamerstraat in Heerlen. Beide kinderen Wimke en Ankie sliepen boven en de ouders met hun jongste kind beneden. In die tijd werden alle woningen aangesloten op het door de steenkolenmijnen geproduceerde cokesgas. Er werden tweepitsgasstellen geleverd waarop de huismoeders konden koken. Daarnaast hadden vele huisvrouwen ook nog een eenpits gasstel dat geschikt was om een ketel met was te koken. Dit eenpits gasstel werd alleen op maandag, wasdag, aangesloten simpel door de slang bij het gaskraantje te wisselen. De rubberslang werd gewoon op het kraantje geschoven, er werd niets vastgeschroefd. Doordat dit veelvuldig gebeurde werd de aansluiting steeds ruimer.

Het noodlot trof de familie het 's nacht. Volgens een krantenartikel uit 1954 ( lees het artikel), vond Col zijn kinderen 's morgensvroeg dood in hun bedjes. Naar bleek was de gasslang losgeschoten van het kraantje en kon het gas vrijelijk de woning instromen. De kamer waar Wimke en Ankie sliepen was boven de keuken gelegen en het gas vond zijn weg ook naar die ruimte. Els en haar ouders bleven gespaard. Een traumatische ervaring die je als ouder je levenlang niet vergeet. Toen ik Lenie in 2008 opzocht en informatie vroeg voor de stamboom, kwam heel even het voorval weer ter sprake. Nog steeds was het voor haar niet mogelijk om hierover te spreken. Na dit verschrikkelijke voorval in 1954 (zie bidprentje), kreeg het echtpaar nog een dochter en gaven haar dezelfde naam als hun overleden dochter Ankie.

Lenie bleef tot op hoge leeftijd actief als carnavalvierder bij carnavalsvereniging "De Winkbülle" in Heerlen. Eerst samen met haar man Col en nadat deze in 2003 overleed alleen, maar niet eenzaam.
Zij overleed op haar verjaardag 6 juli 2009, op 91 jarige leeftijd, temidden van haar feestvierende familieleden en vrienden.

"Inne daag gekdoeë, mak veul daag good" was haar levensmotto.
Lenie is begraven in het graf van haar ouders en haar man Col Reubsaet, aan de Akerstraat in Heerlen.















    Col en Lenie Reubsaet-Beckers